Beneficiile ovăzului și rețete în care să îl integrezi

MrOferto
Ovăzul este un aliment extrem de nutritiv cu un conținut mare de proteine, vitamine și minerale. Acesta este motivul principal pentru care ovăzul ne ajută să avem un mic dejun sănătos și foarte gustos. Betaglucanul conținut de ovăz este o fibră care are doar efecte bune asupra corpului nostru: scade nivelul colesterolului, dă senzația de sațietate și ajută tractul digestiv prin înmulțirea bacteriilor sănătoase. Antioxidanții din ovăz reduc tensiunea arterială și îmbunătățesc circulația sangvină.
Beneficiile ovăzului și rețete în care să îl integrezi

Ovăzul îți poate sări în ajutor atunci când vrei să scapi de niște kilograme. Betaglucanul previne riscul de obezitate și îți oferă o stare de sațietate pentru mai multe ore. Ovăzul este o alegere perfectă și pentru persoanele cu intoleranțe sau boală celiacă pentru că nu conține gluten. Îmbunătățește considerabil digestia datorită proporției mare de fibre din compoziție. De asemenea, acesta poate fi un real ajutor și pentru aspectul și sănătatea pielii, căci compușii lui ajută la curățare, hidratare și luminozitate.

Alte două beneficii extrem de importante pe care le aduce ovăzul:

-prevenirea apariției diabetului

-întărirea sistemului imunitar.

-susținerea sănătății oaselor

-reducerea stresului

-creșterea nivelului de energie

-îmbunătățirea calității somnului

Ovăzul poate fi consumat într-o multitudine de feluri și combinații, iar mai jos sunt câteva dintre cele mai cunoscute moduri prin care îl poți pregăti.

Terci de ovăz

Pentru această rețetă avem nevoie de fulgi de ovăz și apă/lapte, nimic mai simplu. Apa/laptele se pune la fiert împreună cu fulgii de ovăz și se lasă la foc mediu, amestecând continuu. Când compoziția începe să fiarbă se dă focul mai încet și se amestecă încă 5 minute. Proporțiile de lichid și fulgi de ovăz se stabilesc în funcție de consistența dorită. Terciul se poate servi simplu sau cu fructe deasupra, după preferințe.

Fulgi de ovăz cu banane și unt de arahide/ fructe de pădure

După cum spune și numele rețetei, vom avea nevoie de fulgi de ovăz, banane și unt de arahide sau fructe de pădure și lapte. Tot ce trebuie făcut este să amestecăm într-un bol laptele cu fulgii de ovăz până ajungem la consistența dorită și să adăugăm topingul după preferințe. Putem orna cu fulgi de cocos, puțină miere pentru un plus de gust, sau chiar semințe de chia.

Fulgi de ovăz cu iaurt grecesc și nuci

La fel de simplu, avem nevoie doar de trei ingrediente: fulgi de ovăz, iaurt grecesc, miere și nuci. Amestecăm fulgii de ovăz, iaurtul și mierea până se omogenizează și adăugăm nucile deasupra. Putem pune chiar și banane, căpșune sau afine.

Clătite cu fulgi de ovăz și sirop de arțar

Avem nevoie de fulgi de ovăz, puțin unt, lapte vegetal, un ou și sirop de arțar. Putem folosi fulgii fie în forma lor inițială, fie ca făină măcinată cu ajutorul unui robot de bucătărie. Amestecăm ovăzul cu oul și untul, după care adăugăm laptele până ajungem la o consistență potrivită, nici prea gros, nici prea subțire. Prăjim clătitele pe rând, la foc mic, până se rumenesc. La sfârșit, pe lângă siropul de arțar, putem adăuga după propriul gust: nuci, fructe sau unt de arahide.


« Activități prin care poți reduce stresul Sfaturi nutriționale pentru o viață sănătoasă »